Gömük diş veya gömülü diş, çıkması gerekirken çene kemiğinin içerisinde kalmış, diş sıralamasında olması gereken yer olmayan, çıkmamış dişlerdir. Gömülü dişler, çene kemiğinde gömük halde kalmasının yanı sıra üzerine yumuşak doku geldiği için de görülemeyen dişler olabilmektedirler. Birçok farklı etkene bağlı olarak ortaya çıkan gömülü diş probleminde en sık görülen nedenler; genetik faktörler, çenenin darlığı nedeniyle diş dizilimi için yeterli sıra, yer olmaması, komşu dişlerin yer değişimine bağlı olarak dişin önünün kapanıp çıkışına engel olunması ve diş iltihaplarıdır.
Bu tür dişler tamamen çene kemiğine gömülü olabildiği gibi bir kısmı kendini göstermiş de olabilirler. Yarı çıkmış yarısı ise çenede gömülü kalmış dişler yarı gömülü diş olarak adlandırılmaktadır. Gömülü diş problemi ağızda herhangi bir dişte meydana gelebilmekle birlikte çoğunlukla (en son çıkmaları nedeniyle) 20 yaş dişlerinde görülmektedirler.
Gömülü dişin tedavisi cerrahisidir. Bu operasyonda bölge lokal olarak uyuşturulur akabinde diş etrafındaki doku kaldırılarak gömülü diş alınır. Gömülü diş alındıktan sonra işlem bölgesine dikiş atılarak operasyon tamamlanır. Tüm işlem boyunca bölge anestezi altında olduğu için hastalar için oldukça konforlu bir işlemdir. Hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler.
Gömülü diş tedavisinde operasyon son aşama değildir. Operasyondan sonra kısa bir tedavi süreci vardır. Ameliyat esnasında atılan dikişler ortalama 7 ila 10 gün içerisinde alınırlar. Eğer ihtiyaç duyulursa operasyon sonrası hastaya antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Cerrahi bir operasyon kapsamında doğru müdahalenin önemli olması nedeni ile gömülü diş operasyonunu yapacak diş hekiminin alanında yetkin ve tecrübeli olması gerekmektedir.
Diş sağlığı ile ilgili operasyonlar genelde önemsiz küçük işlemler gibi görünse de günün sonunda mevzubahis olan bir ameliyattır ve tıpkı vücudun diğer bölgelerine yapılan ameliyatlar gibi kapsamlı ve titizlikle yapılması gerekir. Bu nedenle planlama ve genel muayene esnasında hastanın kullandığı ilaçları diş hekimine bildirmesi önem teşkil eder.