Dişlerimiz de vücudumuzun tıpkı diğer bölümleri gibi zaman içerisinde büyür, gelişir ve değişir. Küçük yaşlardan itibaren ağzımızda ilk olarak süt dişleri dediğimiz ilk dişlerimiz çıkar. Zamanla bu dişler dökülür ve akabinde hayatımız boyunca kullanacağımız halk arasında “gerçek dişler” dediğimiz dişlerimiz çıkmaya başlar. Bu dişlerin dahi kendi içerisinde bir büyüme ve gelişme sırası vardır. Örneğin ilk etapta ön dişlerimiz çıkar sonrasında ise azı dişlerimiz… 20 yaş dişleri dediğimiz diş sıralamasında en arkadaki dişlerimiz ise en son çıkan dişlerdir. Genellikle 18 ila 20 yaş arasında çıkan bu dişler, kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte daha geç yaşlarda da kendini gösterebilir.

20 yaş dişleri dendiğinde pek çok kişinin aklında ağrılı, enfeksiyonlu ve mutlaka çekilmesi gereken dişler belirebilir. Halk arasında genellikle bir sorun gözüyle bakılan 20 yaş dişleri kişiye her zaman sorun teşkil etmeyebilir. Eğer ağzınızda bir enfeksiyona neden olmuyorsa, gömülü kalmadıysa veya diğer dişlerinizi sıkıştırıp diş sıralamanızı bozmuyorsa 20 yaş dişlerinin çekilmesine gerek yoktur. Ancak bu yukarıda saydıklarımızdan biri veya birkaç görülüyorsa mutlaka diş hekimine başvurulması ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir tedavi protokolü uygulanması gerekmektedir.

Diş ile ilgili pek çok sağlık probleminde olduğu gibi söz konusu 20 yaş dişleri olunca da bize sorun yaratacak problemler bir anda ortaya çıkmaz. Zamanla meydana gelirler ve bizler artık en son aşamada, günlük hayatımızı olumsuz etkilemeye başladıklarında, anlarız. Bu nedenle her 6 ayda 1 düzenli şekilde genel diş muayenesi yaptırmak önemlidir. Bu diş muayenelerinde 20 yaş dişlerinizin durumunu da takip edebilirsiniz.

Genel sağlık durumunuza olumsuz etki etmediğinde çekilmesine gerek duyulmayan hatta çiğneme fonksiyonunuzu daha rahat yerine getirmenizi sağlayan olan 20 yaş dişlerinde bazen enfeksiyonlar görülebilir. Böyle bir durumda çekim yapılmadan önce mutlaka ilk etapta antibiyotik tedavisine başlanarak enfeksiyon giderilmelidir. Aksi halde yapılacak diş çekimi işlemi sonrasında enfeksiyon diğer dişlere de sıçrayarak ağızda yayılabilir.

20 yaş dişleri kendi içinde özel olarak değerlendirilmesi gereken çene yapısının sağlıklı gelişiminde ve kişinin diş diziliminde önemli rol oynayan dişlerdir.

tr_TRTurkish