Diş tedavileri denince akla gelen ilk uygulamalardan biri olan implant tedavileri, çeşitli nedenlerden ötürü diş kaybına uğrayan pek çok hastaya uygulanan etkin ve yüksek hasta memnuniyeti sağlanan uygulamalardır.
Eksik dişlerin giderilmesinde uygulanan implant tedavisi, temelde, titanyum vidaların kullanıldığı bir tedavidir. Bu vidalar, eksik dişin olduğu yerde çeneye sabitlenerek kök görevi görürler. Akabinde de bu vidaların üzerine diş protezleri yerleştirilir. Yapılan işlem tamamıyla güvenilir olmakla birlikte komşu dişlere herhangi bir zarar vermez.
İmplant tedavileri yaş sınırı bulunan uygulamalardır. 18 yaş üstü kişilere yapılabilmesinin nedeni tedavinin uygulanabilmesi için kişinin çene yapısının tam gelişmiş olması gerekliliğidir. İmplant tedavilerinde birçok farklı diş protezi kullanılabilir. Hangi tip diş protezinin kullanılacağı ile ilgili nihai karar uygulama öncesi yapılan planlamada ortaya konur.
Geçtiğimiz yıllarda implant tedavileri, oldukça zaman alan ve kişiyi uzun bir süre neredeyse sosyal hayattan koparan tedavilerdi. Ancak günümüzde, diş hekimliğindeki birçok gelişmenin akabinde implant tedavileri artık oldukça kısa süren uygulamalar haline gelmişlerdir.
İmplant tedavisi ihtiyacına neden olan diş kayıpları birçok sebepten ötürü meydana gelebilir. Örneğin kaza vb. travmalar nedeniyle diş kayıpları olabilir, çeşitli hastalıklara bağlı olarak diş kayıpları ortaya çıkabilir, yine aynı şekilde düzensiz beslenme veya günlük ağız bakımının doğru şekilde yapılmaması da diş kaybı sebepleri arasında gösterilebilir. Diş kaybının nedeninden bağımsız olarak, implant tedavileri, her durumda uygulanabilirler.
Günümüzde yaygın bir tedavi olması nedeni ile birçok farklı ülke menşeili implantlar bulunmaktadır. Hangi implant markasının tercih edileceği hekimin kararı olmakla birlikte tüm implant markaları iyi bir ağız bakımı şartıyla 20- 25 yıl kullanılabilirler.
İmplant tedavisi nasıl yapılır?
İmplant tedavileri kişinin ihtiyaçları doğrultusunda planlanan uygulamalardır. Başvuran hasta implant için uygunsa direkt implant tedavisine başlanmakla birlikte eğer çene yapısı ilk etapta bu tedavi için uygun değilse öncelikle bu sorun ele alınır. Ardından implant tedavisi uygulanır. İmplant tedavisine başlanmadan önce mutlaka diş hekimine kullanılan ilaçların söylenmesi gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde (kan sulandırıcı ilaçlar vb.) doktor kontrolünde bu ilaçların alımı implant tedavisi süresince durdurulabilmektedir. Bununla birlikte özellikle tip 2 diyabet veya halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı olanların implant tedavisinden önce diyabetlerini kontrol altına almış olmaları önemlidir. Bunun nedeni diyabetli hastaların diğer hastalara göre yaralarının daha geç iyileşmesidir. İmplant tedavi sürecinin konforlu şekilde atlatılabilmesi için diyabetlerinin kontrol altında olması önemlidir.
Tüm bu süreçler sağlıklı şekilde geçirildikten sonra implant tedavisinde ilk etapta kişinin kapsamlı bir diş muayenesi yapılır akabinde de röntgenler aracılığıyla kişinin implanta uygunluk kontrol edilir. Titanyum vidaların çenede diş kaybının olduğu yere sabitlenerek üzerine protez yerleştirilmesi ile yapılan implant tedavilerinde nihai süre, kişinin ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir.